a

Δικηγορικό Γραφείο ΠΑΚΑ



Διεύθυνση Γραφείου: Μητροπόλεως 29,
T.K. 54624, Θεσσαλονίκη (6ος Όροφος)

Τηλ. Επικοινωνίας : 2310 251926, 2310 251927,
2310 520290, 6944 450605

E-mail: info@pakaslaw.gr




Facebook

LinkedIn

Copyright © All Rights Reserved PAKAS LAW OFFICE

Μητροπόλεως 29

T.K. 54624, Θεσσαλονίκη (6ος Όροφος)

Search
Menu

Ακούσια Νοσηλεία & Ψυχική Υγεία

Ακούσια Νοσηλεία είναι η εισαγωγή και παραμονή ενός ασθενούς με ψυχικές διαταραχές σε κατάλληλη μονάδα ψυχικής υγείας χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Πρόκειται για μια μη ποινική νομική διαδικασία που στοχεύει στη σταθεροποίηση, αξιολόγηση και παροχή κατάλληλης θεραπείας. Η διαδικασία εφαρμόζεται όταν το άτομο δεν είναι σε θέση να λάβει λογικές αποφάσεις σχετικά με την ανάγκη του για θεραπεία και ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στον εαυτό του ή στους άλλους.

 

Ειδικότερα, Ακούσια Νοσηλεία, είναι η χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή, που πάσχει από ψυχικές διαταραχές, εισαγωγή του, καθώς και η παραμονή του για θεραπεία σε κατάλληλη μονάδα ψυχικής υγείας. Η Ακούσια Νοσηλεία ρυθμίζεται τόσο από τον Αστικό Κώδικα όσο και από τους Ν. 2071/1992 (άρθρα 95 κ.ε.), και Ν. 2716/1999. Ο θεσμός αυτός συνιστά έναν νόμιμο περιορισμό στα δικαιώματα της προσωπικής ελευθερίας, της υπόληψης, της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των ψυχικά ασθενών, με γνώμονα όμως πάντα τόσο το ατομικό τους όσο και το δημόσιο συμφέρον. Λόγω του επαχθούς χαρακτήρα του θεσμού αυτού, πρέπει να ενεργοποιείται με φειδώ, περίσκεψη και ευαισθησία και να τυγχάνει του απαραίτητου δικαστικού ελέγχου. Σε περίπτωση δε αμφιβολίας, ως προς τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων για τη θέση του ατόμου σε ακούσια νοσηλεία, θα πρέπει να επικρατεί πάντα η υπέρ της ελευθερίας επιλογή (in dubio pro libertate). Οι προϋποθέσεις της ακούσιας νοσηλείας για τη θέση του ατόμου σε ακούσια νοσηλεία είναι: ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να τεκμηριώνεται σοβαρή διαταραχή του ελέγχου της πραγματικότητας και ως εκ τούτου να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του, η έλλειψη νοσηλείας του να έχει ως συνέπεια: είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, είτε η νοσηλεία του να είναι απαραίτητη για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ίδιου ή τρίτου.

 

Η διαδικασία της Ακούσιας Νοσηλείας και τα πρόσωπα που μπορούν να τη ζητήσουν είναι ο/η σύζυγος του ασθενούς ή συγγενής σε ευθεία γραμμή απεριόριστα ή συγγενής εκ πλαγίου μέχρι και το δεύτερο βαθμό ή όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ή ο επίτροπος του δικαστικά συμπαραστατούμενου. Εάν δεν υπάρχει κανένα από τα πρόσωπα αυτά, σε επείγουσα περίπτωση, την ακούσια νοσηλεία μπορεί να ζητήσει και αυτεπάγγελτα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου κατοικίας ή διαμονής του ασθενή. Τέλος, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η ακούσια νοσηλεία διατάσσεται τόσο προς όφελος του ίδιου του ασθενούς όσο και της κοινωνίας. Ο νοσηλευόμενος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ασθενής και σε καμία περίπτωση ως κρατούμενος, ενώ η ακούσια νοσηλεία θα πρέπει να ενεργοποιείται με ιδιαίτερη φειδώ και περίσκεψη, αφού σαν θεσμός είναι πολύ πιο σκληρός από αυτόν της δικαστικής Συμπαράστασης.

 

Όπως είναι αντιληπτό, το σύνολο των ως άνω ενεργειών είναι ορθό να πραγματοποιείται με τη συνδρομή Δικηγόρου. Το Γραφείο μας και οι Δικηγόροι του, με πολυετή εμπειρία και ευαισθησία επιστημονική και επαγγελματική στην Ακούσια Νοσηλεία, υλοποιούν τις παραπάνω διαδικασίες με γνώμονα πάντα την φροντίδα του ανθρώπου – ασθενούς.

Παρακαλώ, αφήστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

    captcha