Οι εξαρτησιογόνες ή ψυχοτρόπες ουσίες μπορούν με βάση τη φαρμακολογική τους δράση να χωρισθούν στις παρακάτω κατηγορίες, ουσίες διεγερτικές του ΚΝΣ (κοκαΐνη, αμφεταμίνες), οπιούχα ή οπιοειδή (μορφίνη, ηρωίνη, μεθαδόνη), κανναβινοειδή, ψευδαισθησιογόνες ή παραισθησιογόνες ή ψυχομιμητικές ουσίες (LSD), πτητικές ουσίες (σνιφάκια) και κατασταλτικές ουσίες του ΚΝΣ (βενζοδιαζεπίνες – υπνωτικά, ηρεμιστικά ή αλλιώς αγχολυτικά). Οι ουσίες λοιπόν αυτές ονομάζονται και άλλως εξαρτησιογόνες από τη χαρακτηριστική ιδιότητα της πρόκλησης εξάρτησης στο χρήστη αυτών των ουσιών. Η εξάρτηση μπορεί να είναι ψυχική ή σωματική. Εκδηλώνεται με πλήθος συμπτωμάτων ανάλογα με την ουσία που λαμβάνεται αλλά με κοινή τη χαρακτηριστική διάθεση για συνέχιση της λήψης της ουσίας. Ο σκοπός της λήψης αυτής δεν είναι μόνο η εκδήλωση των φαρμακολογικών ενεργειών της ουσίας αλλά πολλές φορές και η αποφυγή δυσάρεστων συμπτωμάτων που εκδηλώνονται αν η ουσία δεν ληφθεί από το χρήστη της.
Η διάδοση των ναρκωτικών είναι ένα φαινόμενο με παγκόσμιες και με εθνικές διαστάσεις, συνεχίζει να πλήττει τη σύγχρονη κοινωνία. Παγκοσμίως ο αριθμός όσων καταχρώνται ναρκωτικά υπερβαίνει τα 20.000.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το United Nations Office of Drugs and Crime, Principles of Drug Dependence Treatment, N. York 2009. Στη χώρα μας εξαιρετικά επιβαρυντικό είναι το γεγονός ότι περί το 40% κινείται το ποσοστό των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές με καταδίκες που άμεσα αφορούν τα ναρκωτικά. Ο μεγάλος δηλαδή αριθμός των κρατουμένων για πράξεις σχετικές με τα ναρκωτικά συνιστά κύριο αίτιο της υπερφόρτωσης των ελληνικών φυλακών.
Τα ναρκωτικά στη Νομική Επιστήμη, είναι ένα κεφάλαιο του Ποινικού Δικαίου. Χρήστης, έμπορος, βαποράκι κλπ., είναι πρόσωπα που θέτουν τον εαυτό τους στην ποινική διαδικασία εφόσον συλληφθούν. Όλη δε η ποινική διαδικασία, ειδικά στο στάδιο της προδικασίας, απαιτεί ταχύτητα και ακρίβεια. Ο δράστης από την στιγμή της σύλληψής του θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και έγκαιρα σε επικοινωνία με το Δικηγόρο του προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις για τον ίδιο, όπως η προσωρινή κράτηση. Ο δικηγόρος αυτών των υποθέσεων είναι συνήθως το κεντρικό πρόσωπο που ρυθμίζει και οργανώνει την υπεράσπιση του κατηγορουμένου. Η κοινωνική συνήθως απαξία με την οποία αντιμετωπίζονται τα οι δράστες, αλλά δυστυχώς κάποιες φορές και η ίδια η πολιτεία, η οποία ακολουθεί την ίδια συμπεριφορά, δεν δίνουν κανένα απολύτως περιθώριο επιλογής υπεράσπισης χωρίς δικηγόρο.
Εμείς και σε αυτόν τον τομέα, με όπλο την εξειδίκευση στις ουσίες αλλά και στο Ποινικό Δίκαιο, προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με εντιμότητα, γνώση, κατάρτιση, ταχύτητα και εμπειρία. Επιδιώκουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους εντολείς μας. Ξεχωρίζουμε τον άρρωστο από τον υγιή δράστη και το αναδεικνύουμε, προκειμένου να πετύχουμε διαφορετική ποινική αντιμετώπιση. Επιδιώκουμε δυναμικά την ανάδειξη των ελαφρυντικών που μπορεί ο δράστης να έχει, προκειμένου να ζητήσουμε ήπια ποινική μεταχείριση. Επικοινωνούμε με κέντρα απεξάρτησης προκειμένου να βοηθηθούν άμεσα, ουσιαστικά και ενεργά οι πελάτες μας.