Ιωάννης Δημ. Πάκας
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο,
LLB, LLM, MSc
Ποινικολόγος, Βιοηθικολόγος, Διαμεσολαβητής Αστικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

Γεννήθηκε στην Κοζάνη και κατάγεται από τη Σαμαρίνα Γρεβενών.

Αποφοίτησε από το Λύκειο Γρεβενών και φοίτησε εν συνεχεία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Lancaster της Μεγάλης Βρετανίας, με εξειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Νομικές Σπουδές (European Legal Studies), ολοκλήρωσε δε τις σπουδές του στο Τμήμα Νομικής, της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), απ’ όπου απέκτησε το Πτυχίο του, αφού αξιοποίησε και την πανεπιστημιακή δυνατότητα σπουδών μέσω Erasmus.

Στη συνέχεια, φοίτησε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Κλάδου Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, του Τμήματος Νομικής, της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), από όπου και αποφοίτησε αποκτώντας το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) του ανωτέρου κλάδου.

Ακολούθως, φοίτησε στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) του Τμήματος Ιατρικής, της Νομικής Σχολής και των Τμημάτων Οδοντιατρικής και Θεολογίας των Σχολών Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με τίτλο: «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση», από όπου απέκτησε το δεύτερο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσής του.

Εν συνεχεία επελέγη ως υποψήφιος Διδάκτωρ για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στον τομέα Μαιευτικής Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με θέμα: «Η ποινική ευθύνη του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου στην Ελλάδα και η αντιμετώπιση από τα Ποινικά Δικαστήρια του Ιατρικού Σφάλματος – Παράρτημα Νομολογίας Ελληνικών Ποινικών Δικαστηρίων – Ερωτηματολόγια».

Ακολούθως, φοίτησε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με τίτλο “Ιατροδικαστική – Ψυχιατροδικαστική” από όπου απέκτησε το τρίτο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσής του.

Τον Οκτώβριο του 2018 απέκτησε τον Τίτλο Πιστοποίησης του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης καθώς και τον Βρετανικό Τίτλο Πιστοποίησης της ADR – ODR International και έτσι κατέστη Διαμεσολαβητής Αστικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ADR – ODR International.

Πριν είκοσι χρόνια ίδρυσε το δικό του Δικηγορικό Γραφείο, που σήμερα στεγάζεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Μητροπόλεως 29, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μετά το διορισμό του στο Πρωτοδικείου και την προαγωγή του και το διορισμό του στο Εφετείο, και αντίστοιχα στο Άρειο Πάγο, σήμερα λειτουργεί μάχιμα και συμβουλευτικά, με παρουσία σε όλα τα δικαστήρια της χώρας (πολιτικά, ποινικά, διοικητικά) και των δύο βαθμών δικαιοδοσίας, καθώς και στα Δικαστήρια του Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας, ως Δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω.

Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις αποφοιτώντας από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού από όπου ονομάστηκε Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού, διετέλεσε εν συνεχεία Διοικητής Λόχου Διοικήσεως Τάγματος Εθνοφυλακής, Αξιωματικός Φρουραρχείου και τέλος ονομάστηκε Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Σε Επιστημονικούς Συλλόγους και Ενώσεις, είναι ενεργό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, με έδρα την Αθήνα, της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, με έδρα την Αθήνα, του Συλλόγου Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σε επίπεδο άλλων δραστηριοτήτων, διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Lancaster της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη φοίτησή του στο παραπάνω Πανεπιστήμιο. Υπήρξε Ιδρυτικό μέλος και διατελέσας Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Φοιτητών Θεσσαλονίκης  με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη για τέσσερα χρόνια και εν συνεχεία Πρόεδρος για έξι χρόνια καθώς και μέλος της συντακτικής επιτροπής του πολιτιστικού περιοδικού «Το Γεφύρι της Επικοινωνίας» και εν συνεχεία Εκδότης του ως άνω περιοδικού. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Βλάχων Επιστημόνων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλος του Συλλόγου Σαμαριναίων Γρεβενών, με έδρα τα Γρεβενά. Είναι ενεργό μέλος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.

Σε επίπεδο άλλων ασχολιών, είναι κάτοχος Τίτλου Σπουδών Οινικής Εκπαίδευσης παγκοσμίου κύρους της Βρετανικής Σχολής Wine Spirit Educational Trust (WSET), καθώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης DAN Europe BLSD and child, όπως και Μέλος της DAN International.

Επιστημονικά ζητήματα και μελέτες που έχουν εκπονηθεί από τον ίδιο:

• Does the EC Law on Sex Discrimination ensure Equal Rights for the Sexes?

• Free Movement of Goods – An Overview upon the Court’s Approach: «From Cassis De Dijon Case, to the Keck Case».

• Categories of Deviance express the Power Structure of Society.

• Computer Law.

• Constitutional Change in Britain.

• Rape is a Crime, an Insult, a Humiliating Act, Prohibited by the Law and Unacceptable by the People. Rape is also a Nightmare with Several Effects for the Victim. Society as a whole must Help this Victim and Punish the Offender.

• Απολύσεις για Οικονομικοτεχνικούς Λόγους.

• ΜΜΕ & Προσβολές της Τιμής & του Απορρήτου.

• Λόγοι Άρσης του Αδίκου.

• Αυξημένη Εγκληματικότητα εξαιτίας των Αλλοδαπών. Μύθος ή πραγματικότητα;

• Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα της Εφαρμογής του Μέτρου της Συνδιαλλαγής Ανηλίκου Δράστη – Θύματος.

• Ν. 3500/2006 για την Ενδοοικογενειακή Βία – Προσέγγιση Ποινικών Διατάξεων.

• Η Παραίτηση από τα Ένδικα Μέσα.

• Η Προκαταρκτική Εξέταση.

• Ν. 3488/2006 – Η Σεξουαλική Παρενόχληση στο χώρο της Εργασίας.

• Η Πειθαρχική Ευθύνη του Ιατρού στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.

• Ανάλυση της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Βιοηθική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

• Το πρόβλημα των Ναρκωτικών στην Ελλάδα.

• Ο Εγκεφαλικός Θάνατος, Ιατρική, Νομική και Ηθική προσέγγιση.

• Παρατηρήσεις επί της υπ’ αριθμ. 275/2013 Απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αλεξανδρούπολης | Η Ποινική – Αστική Ευθύνη του Ειδικευομένου Ιατρού για Ανθρωποκτονία από Αμέλεια.

• Τεχνητή Διακοπή της Κύησης.

• Το δικαίωμα στην Ευθανασία στην Ελλάδα. Νομική, Βιοηθική και Κοινωνική προσέγγιση

• Ο ρόλος του Εισαγγελέα στην Ποινική Δίωξη και στην Ποινική Διαδικασία για το Έγκλημα της Παιδοκτονίας, μέχρι την έκδοση της Δικαστικής Απόφασης.

Σήμερα, μελετώνται ζητήματα Ιατρικής Ποινικής Ευθύνης που αφορούν ειδικότερα τους Μαιευτήρες – Γυναικολόγους και καταγράφεται η Διδακτορική Διατριβή, πότε δηλαδή υπάρχει Ποινική Ευθύνη του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου, τα Προβλήματα της Γυναικολογίας, Λάθη που οδηγούν στην Απώλεια της Ζωής της Μητέρας ή του Νεογνού ή σε Σωματικές Βλάβες αυτών, Αμβλώσεις, Καισαρική, Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Βιοηθικά Ζητήματα, Νομολογία Ποινικών Δικαστηρίων.